Pátek, 26 listopadu, 2021
aktuálně

Potravináři oznámili zdražování potravin o deset až 20 procent

Slovenští potravináři sdružení ve Slovenské zemědělské a potravinářské komoře (SPPK) jsou pro rostoucí ceny vstupů nuceni zvýšit ceny svých produktů o deset až 20 procent. Přestože se Slovensko růstu cen potravin nevyhne, zdražování by mohla zmírnit lepší dotační politika státu a také snížení marží obchodních řetězců, uvedli na páteční tiskové konferenci zástupci SPPK.

„Žijeme dobu, kdy zdražuje v podstatě všechno, a je nemyslitelné, aby dlouhodobě slovenský potravinářský průmysl na trhu neuměl zvýšit své odbytové ceny. Chceme vyslat jasný signál, že v rámci celého potravinářského sektoru z dlouhodobého hlediska je zvýšení našich odbytových cen ve výši deset až 20% nezbytností,“ řekl předseda SPPK Emil Macho.

Místopředseda SPPK Marián Šolty zdůraznil, že zvýšení odbytových cen potravinářských podniků je nezbytné pro přežití těchto firem. \“Když nebudeme mít náš, slovenský průmysl, nebudeme mít nebo žádné, nebo budeme mít ty potraviny, které zůstanou ostatním, a budeme živeni jen tím, co budeme muset přijmout za cenu, o které nebudeme rozhodovat,\“ zdůraznil Šolty.

Potravináři připomněli, že společnost mnohem snáze akceptuje zvýšení například cen pohonných látek či energií než potravin. V minulosti se přitom podle SPPK výdaje domácností na potraviny pohybovaly ve výši 40 – 50%, přičemž v současnosti je to pouze 17 – 18%.

Zásadní zvýšení cen vstupů ohlásili například drůbežáři, cukrovarníci, pekárenský průmysl, mlékárenský sektor či výrobci vín. Ti upozorňují na růst cen energií potřebných pro chlazení zejména bílých a šumivých vín o 30 – 60 % a také na růst ceny práce a dalších vstupů. Ceny vína proto porostou o pět až 15%. Problémy s růstem cen vstupů má také mlýnský průmysl, výrobci olejů či konzervárny.

Macho podotkl, že ve vztahu k obchodním řetězcům potravináři dlouhodobě táhnou za kratší konec, a připomněl, že dva velké obchodní řetězce, které ovládá stejný německý majitel, vydělaly za posledních pět let na Slovensku přibližně miliardu eur. Celý potravinářský komplex na Slovensku má přitom roční zisk kolem 50 – 70 milionů eur. Macho dodal, že vláda má jen omezené možnosti, jak snížit ceny potravin. Z dlouhodobého hlediska je jedinou možností nastavení udržitelné zemědělské a potravinářské politiky.

Další články autora

Komentáře

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Reklama

SEO článek

Nejnovější články