V tématu daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny se názory v koalici rozcházejí. Poslanec Patrik Linhart (Jsme rodina) navrhuje snížení DPH u výrobků s nižším obsahem cukru a sladidel, Marián Viskupič ze SaS říká, že na takové změny nyní není čas ani prostor, upřednostňuje v současnosti zavedení 10procentní DPH v gastrosektoru jako pomoci gastroprovozům v době koronakrize.
V tématu daně z přidané hodnoty (DPH) na potraviny se názory v koalici rozcházejí. Poslanec Patrik Linhart (Jsme rodina) navrhuje snížení DPH u výrobků s nižším obsahem cukru a sladidel, Marián Viskupič ze SaS říká, že na takové změny nyní není čas ani prostor, upřednostňuje v současnosti zavedení 10procentní DPH v gastrosektoru jako pomoci gastroprovozům v době koronakrize.
„Mými navrhovanými změnami DPH se snažím zlepšit spotřebitelské návyky ve prospěch zdravějších potravin, a tím i zlepšit celkové zdraví obyvatelstva, založené na boji s obezitou. Navrhuji tedy snížení procentuálního růstu obezity, nejen snížením DPH u výrobků se sníženým obsahem cukru a sladidel, ale také zvýšením DPH u výrobků s nesmyslně zvýšeným obsahem cukru, a to na 30 %. Navýšení DPH se nebude týkat potravin, které jsou oslazovány medem, a to zejména slovenským medem,“ přiblížil Patrick Linhart, člen Výboru NR SR pro zemědělství a životní prostředí.
„Jak jsem již dříve uvedl, sníženou sazbu bych rád uplatnil i na všechny potraviny, a to domácí iz dovozu, s certifikovaným označením Bio. Později, po zavedení potravinového semaforu, by se k této snížené sazbě mohly přidat i potraviny s přidaným vitamínem D , jakož i potraviny se sníženým obsahem cukru, ale bez náhrady v podobě umělých syntetických sladidel,“ doplnil Linhart.
Poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS) s Linhartovými návrhy nesouhlasí. „Takové hry s DPH (na potraviny) nejsou na místě. Nemá to význam, neboť například bio potraviny jsou luxusní statek. Už to nedává logiku, aby luxusní statek měl nižší daň. Myslím, že není čas ani prostor pro takové změny DPH ,“ zdůraznil Viskupič. „Chceme-li někde pomoci, tak by dávalo smysl těžko zkoušenému gastrosektoru dočasně snížit DPH, jako pomoc v ‚COVID době‘.“
Podle něj by smysl dávalo, pokud by měli v gastrosektoru 10procentní DPH. „To je pomoc, která je adresná, protože pomohla by pouze gastroprovozům, které odvádějí DPH. Zároveň by to snížilo tlak na zvyšování cen v gastru, což by pomohlo obratu. Byla by to jedna z důležitých pomocí v koronakrizu. Vidíme, že máme spoustu černých okresů, kde už se dá prodávat pouze z okénka. To znamená obrovský problém, zda pro hotely nebo restaurace. Pokud bychom chtěli hýbat s DPH, tak tady by to dávalo smysl.“